22mrt

Videoconferencing? Check deze 9 punten eerst

Geplaatst op 22 maart 2021

Het is niet meer weg te denken: videoconferencing. Waar we voorheen het beeld hadden dat alleen grote ondernemingen en multinationals gebruik maakten van videoconference-oplossingen, is het nu niet meer weg te denken uit ons reguliere werkpatroon.

Videovergadering, webconference, videocall, videomeeting, hybride vergaderen, het nieuwe werken, het zijn gewone woorden en uitdrukkingen geworden. De drempel om videoconferencing te gebruiken is weggenomen. We hebben ervaren dat het gebruiken van Microsoft Teams, Zoom, Webex of een ander videoconference platform best eenvoudig is.

Tegelijkertijd hebben we ook ontdekt dat videovergaderen behoorlijk vermoeiend kan zijn. Vooral wanneer je aan meerdere vergaderingen achter elkaar deelneemt. Dit in combinatie met het besef dat we gebruik zullen blijven maken van deze techniek, zorgt er voor dat proactieve bedrijven en organisaties op zoek gaan naar verbetering.

Hoe kunnen we de vergaderruimte zo inrichten dat we een betere kwaliteit vergadering realiseren? Waarmee kunnen we zorgen voor kwaliteit, gebruiksgemak en een betere gebruikerservaring?

Wij adviseren om de volgende punten altijd onderdeel van je checklist te maken:

 1. Is het beeldscherm groot genoeg om alle deelnemers weer te geven en om gedeelde bestanden goed te zien? Deel je vaak bestanden? Dan is het ook goed om na te denken of je één of twee beeldschermen wilt plaatsen.
 2. Welke camera pas ik toe? Brengt de camera alle deelnemers goed in beeld, is de camera geschikt om zowel in de breedte als in de diepte een goed beeld te geven? Gebruik ik een camera die de actieve sprekende deelnemer volgt of kies ik voor een systeem met vooraf ingestelde voorkeuzestanden?
 3. Hoe zorg ik voor goede spraakverstaanbaarheid? Waar plaats ik microfoons en waar lopen dan kabels langs? Hoe zorg ik ervoor dat er voldoende dekking van de microfoons is, zodat alle deelnemers goed verstaanbaar zijn?
 4. Waar plaats ik luidsprekers en hoe zorg ik voor een goede weergave kwaliteit van de videoconference?
 5. Ga ik gebruik maken van een eigen laptop of wil ik een permanent systeem in mijn vergaderruimte plaatsen? Of wil ik misschien een permanent systeem en ook de mogelijkheid om in voorkomende gevallen mijn laptop aan te sluiten?
 6. Welke software ga ik gebruiken en hoe verbind ik met iemand die mij uitnodigt via een ander systeem?
 7. Wil ik bij een permanente opstelling het systeem eenvoudig kunnen bedienen met een touchscreen? Hoe schakel ik de hele installatie aan en uit? Hoe zorg ik voor een herkenbare en eenvoudige bediening, zonder dat ik mijn collega’s eerst een uitgebreide training moet geven?
 8. Is mijn netwerk goed dekkend, heb ik een stabiele netwerkverbinding en voldoende bandbreedte op mijn internetverbinding?
 9. Als ik meerdere ruimtes uitrust met videoconferencing-oplossingen, hoe beheer ik deze dan en hoe zorg ik voor een uniforme gebruikerservaring?

Zie je door de bomen het bos niet meer? Wil je sparren met één van onze ervaren adviseurs? Neem dan direct contact op via 0511-460200.
Of stuur een bericht via ons contactformulier en wij bellen jou.

Vergadersystemen  Katheders  Digitale schoolborden  Social Media Wall  Showverlichting  Professionele audiosystemen  Narrowcasting  Touchscreens  Beamers  Videoconferencing  CCTV 

 • Harm Smidswei 9
 • 9298 RE Kollumerzwaag
 • T0511 - 460 200
 • F0511 - 449 536
 • info@pthgroep.nl