Verstaanbaarheid voor iedereen

De maatschappij wordt steeds inclusiever. Ook voor doven en slechthorenden. Dat komt mede doordat er gelukkig relatief gemakkelijke oplossingen zijn waardoor openbare gebouwen steeds toegankelijker zijn voor, en beter ingesteld zijn op doven en slechthorenden.
Hoortoestel tot halslus

Ringleidingen en Infrarood- en FM-installaties zijn goede voorbeelden van zulke oplossingen. Door middel van een ringleiding kunnen slechthorenden geluid van een theatervoorstelling, (hoor)college of kerkdienst via hun hoortoestel binnenkrijgen. Dit geluid wordt namelijk via een versterker door een draad gezonden die in lussen langs het plafond of een plint is aangelegd. Slechthorenden kunnen dit geluid door middel van de inductiespoel van hun hoortoestel, ontvangen. Hiervoor dient de T-, of MT-stand van het hoortoestel te worden ingeschakeld.

Een Infraroodinstallatie maakt gebruik van en zender en daarnaast losse ontvangers. Dit kan in de vorm zijn van kinbeugels voorzien van een koptelefoon, of halslussen. Dit systeem is uitermate geschikt voor bijvoorbeeld vertaling.

Een FM-installatie werkt met een zender met microfoon, en een ontvanger. Veel van de nieuwere modellen hoortoestellen maken gebruik van deze techniek.

Nieuwere technologie

Waar de ringleiding al bestaat sinds de jaren 50, hebben de fabrikanten van hoorhulpmiddelen hun producten doorontwikkeld. Dit heeft ertoe geleid dat er inmiddels ook Bluetooth of Wifi koppelingen mogelijk zijn, met moderne hoortoestellen. Ook zijn er apps, specifiek van fabrikanten of generieke apps die voor vertaaldoeleinden gemaakt zijn die ook gebruikt kunnen worden voor gehoorondersteuning. Daarmee sluit je in plaats van een hoofdtelefoon een halslus ontvanger aan op je telefoon. 

Omgevingsgeluid

Wat deze systemen zo bijzonder maakt, is dat het geluid dat hierdoor naar de hoortoestellen van slechthorenden wordt gezonden, heel direct en zonder omgevingsgeluid is. Je kunt je voorstellen wat een verademing dat is, als je een groot gedeelte van de dag moeite moet doen om geluid te filteren! Hierdoor wordt een museumbezoek, een opleiding volgen en een kerkdienst bijwonen gemakkelijker en plezieriger. Veel kerken hebben de overstap naar het gebruik van een hoorhulpmiddel zoals een ringleiding, al gemaakt. Ook steeds meer bedrijven hebben inclusiviteit hoog in het vaandel, en houden door middel van het gebruik van hoorhulpmiddelen in het pand rekening met hun slechthorende medemens.

Volledig volgens de norm

Wij leveren bij oplevering van een ringleiding een meetrapport volgens de IEC 118-4-norm, een norm waar de magnetische veldsterkte en het frequentiebereik van systemen moet voldoen.

Wil je meer weten over deze toepassingen?

Onze professionals geven advies over het juiste hulpmiddel en installeren de systemen op vakkundige wijze. Zij weten waar deze systemen aan moet voldoen en zorgen voor een installatie die naadloos opgaat in de inrichting van jouw bedrijf. Maak een afspraak met één van onze experts op dit gebied, via 0511-460200, gebruik de button hieronder of vul het contactformulier in.

Geschreven door Merel Dijkstra

woensdag 22 september 2021

Ameland
Inkooporganisatie Pompebled
Hanze University Of Applied Sciences Logo
TRIP Logo NL Zwart RGB
SPOT GRONINGEN Rechts Pos
Logo Tytsjerksteradiel RGB
Logo Blauw Witte Achtergrond
Logo STERTIL BW 72
Windesheim Logo ZG RGB DEF
VRF Logo Blauw
Gem Leeuwarden
Kon.Damstra Groep '20
Logo Pantone 7584 U
Lg Saxion Rgb
Flexsupport Logo (Groot)
Veenstra Fritom
St Vitus Parochiezegel
ELAN Logo Blok Ronding RGB
PCBO Logo Slogan Klein
FVM Logo
JR SH LOGO BL RGB
Liudger (1)
Logo 8KTD Transparant
Neushoorn Leeuwarden
Solidd Liggend
NP3 Info
LOGO CVO FC
Logo CBS De Opdracht
Logo SVPO RGB Algemeen
Noventa (1)