Cameratoezicht en AVG-wetgeving

Dit artikel is in januari 2022 al eens gepubliceerd, en is naar nieuwe ontwikkelingen en inzichten geüpdatet. 

Cameratoezicht is bijna niet meer uit onze maatschappij weg te denken. En met goede reden. Want cameraobservatie in en rondom jouw bedrijfspand dient niet alleen als mogelijke bewijsvoering, het heeft ook een preventieve werking. Maar hoe zorg je ervoor dat je als ondernemer hiermee niet onbedoeld de privacy van jouw werknemers of bezoekers schaadt? Met andere woorden; hoe combineer je cameratoezicht met AVG-wetgeving?

 

Veiligheid

Het is begrijpelijk - en soms zelfs noodzakelijk - dat werkgevers camera's inzetten om hun eigendom, hun werknemers of bezoekers te beschermen. Uit onderzoek blijkt dat de aanwezigheid van camera's in een ruimte een positieve uitwerking heeft op het gedrag van mensen*. En in een ander onderzoek onder verschillende gemeenten in Nederland, meldde bijna de helft van de gemeenten een afname van vermogensdelicten, zoals diefstal. 

 

Privacy

Hoewel de preventieve werking van camerabeveiliging bewezen is, ben je als werkgever wel verplicht om ervoor te zorgen dat de inbreuk op de privacy zo klein mogelijk is. Dit betekent dat je aan een aantal voorwaarden moet voldoen. Zo moet er sprake zijn van gerechtvaardigd belang en van noodzaak. Hier is sprake van wanneer je kunt aantonen dat je het doel (bestrijding of preventie) niet op een andere manier kunt bereiken. Maak van te voren een goede inschatting over de inbreuk op de privacy, bijvoorbeeld met behulp van een DPIA, en overleg (bij grotere organisaties) met de ondernemings- of medezeggenschapsraad van je organisatie.

Bepaal en onderbouw de bewaartermijn van de beelden, en leg vast wie de beelden mag bekijken of mag vrijgeven aan de politie in geval van calamiteiten. 

Ook is belangrijk dat je duidelijk aangeeft dat er camera's hangen, in en/of om het bedrijfspand. Dit kun je bijvoorbeeld doen door bordjes op te hangen of neer te zetten.  

Installatie en implementatie

Iedereen kent het beeldmateriaal uit 'Opsporing Verzocht', waarbij daders nu niet bepaald herkenbaar in beeld zijn. Wij weten dat ieder doel en iedere lichtomstandigheid een specifiek type camera, lens en belichting vereist om de beste resultaten te behalen. Onze RSE security expert en gediplomeerde technische en installatiespecialisten helpen je bij het realiseren van een effectief camerasysteem, dat voldoet aan de normen die voor jou als ondernemer gesteld zijn.

 

 

* Bron: Ernest-Jones et al. (2011)

Wil je meer weten over cameratoezicht in combinatie met AVG-wetgeving?

Neem dan contact op met onze specialisten. Wij komen graag bij je langs om de mogelijkheden te bespreken en je te voorzien van het juiste advies. 
Bel ons op 0511 – 460200 of gebruik de contact button hieronder.

Geschreven door Merel Dijkstra

maandag 31 juli 2023

Ameland
Inkooporganisatie Pompebled
Hanze University Of Applied Sciences Logo
TRIP Logo NL Zwart RGB
SPOT GRONINGEN Rechts Pos
Logo Tytsjerksteradiel RGB
Logo Blauw Witte Achtergrond
Logo STERTIL BW 72
Windesheim Logo ZG RGB DEF
VRF Logo Blauw
Gem Leeuwarden
Kon.Damstra Groep '20
Logo Pantone 7584 U
Lg Saxion Rgb
Flexsupport Logo (Groot)
Veenstra Fritom
St Vitus Parochiezegel
ELAN Logo Blok Ronding RGB
PCBO Logo Slogan Klein
FVM Logo
JR SH LOGO BL RGB
Liudger (1)
Logo 8KTD Transparant
Neushoorn Leeuwarden
Solidd Liggend
NP3 Info
LOGO CVO FC
Logo CBS De Opdracht
Logo SVPO RGB Algemeen
Noventa (1)