Bewegend leren: zet je brein in beweging.

Dat bewegen gezond is wisten we al. We zitten veel en bewegen te weinig. En wist je dat het de leerprestatie ook verhoogt? Het is gezond en goed om gedurende de dag bewust tijd in te plannen waarin je beweegt. Daarom geven we je in dit artikel wat handvatten waarmee je de gereedschappen krijgt om ook in jouw school bewegend onderwijs eenvoudig handen en voeten te geven.

Elk beweegmoment draagt bij aan meer beweegtijd en daarmee aan je gezondheid. Dat het bijdraagt aan leren, de schoolprestaties en ontwikkeling is dus reden genoeg om samen met collega’s te werken aan meer bewegen in en om school!

Als je meer over de achtergrond daarvan wilt weten kun je op de website bewogenonderwijs.nl resultaten van wetenschappelijk onderzoek vinden. Daar vind je onder meer onderzoek naar creativiteit, gedrag in de klas, cognitieve prestaties en schoolprestaties gerelateerd aan bewegend leren, gymlessen, motoriek, fitheid, staand leren, beweging, etc..

We horen vaak dat het praktisch maken daarvan nog wel wat beter kan. Buiten spelen en de gewone gymlessen zijn natuurlijk goed. Het draagt bij aan beweging en zorgt voor een reset van het brein. En er zijn legio docenten die op allerlei manieren al vorm aan bewegend leren geven in hun lessen. En wist je dat er ook speciale systemen zijn waarmee je het leren en bewegen kunt combineren? Daarom hebben we hieronder twee actuele en populaire mogelijkheden beschreven waarmee je als school of docent bewegend leren praktisch kunt maken. En wil je dan nog meer handvatten? Volg dan bijvoorbeeld eens de online onderwijsmodule over buitenspel.

De MOVE camera, een haalbare kaart voor jouw school

Met MOVE camera is bewegend leren in één klap voor jouw school een haalbare kaart. De hardware (camera) en software (educatieve games) zijn namelijk volledig op elkaar afgestemd. 

Wanneer de afgeschreven, verouderde digiborden aan vervanging toe zijn, investeer je met het nieuwe Prowise Touchscreen niet alleen in een energiezuinig en gebruiksvriendelijk digibord, maar ook in het mogelijk maken van bewegend leren. Door een MOVE camera toe te voegen aan het digibord beschik je niet alleen over de mogelijkheid om die als een webcam bij je touchscreen te gebruiken, je voegt ook de mogelijkheid om gebruik te maken van kant en klare lessen rondom bewegend leren.

"MOVE is een unieke oplossing op de markt"
Intel RealSense
Casestudy Intel

"Prowise is de eerste die Intel RealSense-technologie integreert om een ​​compleet andere, op gebaren gebaseerde, leerervaring van hoge kwaliteit te creëren om de leerresultaten voor alle studenten te verbeteren, ongeacht hun leerstijl."

Lees de complete Intel case study: https://www.intelrealsense.com/interactive-learning/

Maak bewegend leren competitief

Hoe gaaf is het als de leerlingen uit jouw klas hun uiterste best doen voor een plekje op de wekelijkse, maandelijkse of all time highscore lijst? Zo introduceer je een competitief element in je lessen rondom bewegend leren en worden je leerlingen extra uitgedaagd om gezond bezig te zijn. Binnen de presenter omgeving zijn er verschillende spellen op het gebied van rekenen, taal, aardrijkskunde en biologie waarmee je direct aan de slag kunt.

  • Verbetert het leerresultaat
  • Perfecte energizer in de klas
  • Zo gezond waren lessen nog nooit

Meer lezen over deze camera? Kijk op hun website of vraag direct bij ons een demo aan via het formulier in dit artikel.

Lü interactieve systemen

De Lü systemen zijn complete audiovisuele installaties die in vrijwel elke ruimte passen. Als PTH Groep zijn we erg enthousiast over de systemen en applicaties van Lü. We hebben al meer dan tien mobiele en permanent geïnstalleerde systemen mogen opleveren en krijgen enthousiaste reacties van docenten en besturen.

Lü wordt geleverd met een steeds groter wordende selectie van applicaties die regelmatig en automatisch worden bijgewerkt. Deze toepassingen bestrijken enorm veel vakgebieden en bevatten ook tools en hulpprogramma's zoals timers, digitale scoreborden en team creators waar de hele school voordeel van heeft. 

Creatieve en gepassioneerde leraren over de hele wereld brengen hun studenten elke dag weer spannende en nieuwe inzichten bij. Lü brengt nu al deze pedagogen met elkaar in contact via de Lü-community. Dat is een openbaar toegankelijk, gratis online platform dat Lü-gebruikers over de hele wereld in staat stelt om met elkaar in contact te komen en zelfontworpen inhoud uit te wisselen.

We schreven hier al eerder een blog over.
Die kun je hier lezen: https://www.pthgroep.nl/blogs-en-nieuws/spelen-en-gamen-je-hoeft-niet-meer-te-kiezen

En op deze pagina lees je meer over Lü: https://www.pthgroep.nl/producten/lu-systemen

Ben jij ook zou enthousiast geworden en wil je een demo van de MOVE camera of informatie over Lü? Of wil je samen een project waar Lü is toegepast bezoeken? Geef dat in onderstaand formulier aan en we bellen je daarover terug.

Deze site is beveiligd met reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.
Online onderwijsmodule Buitenspel als versterking voor het onderwijs in je klas

Buitenspelen verbetert de cognitieve ontwikkeling van je leerlingen. Tijdens buitenspel wordt de basis gelegd om te leren lezen en rekenen. Ook verbetert het concentratievermogen van je leerlingen. Maar hoe gebruik je buitenspel als ondersteuning van het onderwijs in je klas? En welke functie hebben de zintuigen van je leerlingen bij het opdoen van kennis? 

In deze e-learning vind je handvatten voor je onderwijspraktijk, bevlogen uitleg van expert Hanneke Poot, opdrachten en animaties. Na afloop van deze e-learning kun je:

  • Uitleggen wat de invloed van buitenspelen is op de breinontwikkeling van je leerlingen
  • Vertellen welke ondersteuning buitenspel biedt voor je onderwijs
  • Passende buitenactiviteiten inzetten om je les in de klas te versterken

Lees meer op de website van Medilex Onderwijs

 

Geschreven door Martin de Jong

vrijdag 14 april 2023

Gemeente Ameland
Hanze University Of Applied Sciences - Groningen
Gemeente Leeuwarden
TRIP advocaten en notarissen
Hogeschool Windesheim - Zwolle en Almere
Fries Museum Leeuwarden
Veiligheidsregio Fryslan, Friesland
Veenstra Fritom transport en wegvervoer
Flexsupport ondersteuning voor uitzendbureaus en personeelsdiensten
SPOT Groningen, Stadsschouwburg en Oosterpoort - cultuur, theater en media
Gemeente *KTD, Achtkarspelen en Tytjerksteradiel - Friesland
Hogeschool Saxion
Stertil, heavy duty hefbruggen en laad- en losoplossingen
Fries Verzetsmuseum, Leeuwarden, Friesland
Inkooporganisatie Pompebled onderwijs
JR Shipping specialist in investeringen in scheepvaart
NP3 Galerie en museum voor onderzoekende en experimenterende hedendaagse kunst
Solidd Steel Structures expert in dynamisch belaste, beweegbare en duurzame staalconstructies
Keramiek museum Princessehof, Leeuwarden, Friesland
St Vitus Parochiezegel, kerk
ELAN onderwijsgroep, educatie
PCBO Dantumadeel, Protestants Christelijk Basis Onderwijs
CSG Liudger scholengemeenschap voor voortgezet onderwijs
Neushoorn Leeuwarden, poppodium
CVO Zuid West Friesland, voortgezet en praktijk onderwijs
CBS De Opdracht, Christelijke basis school
SVPO - School voor Persoonlijk Onderwijs
Noventa, scholen voor Christelijk Primair Onderwijs